duminică, 21 octombrie 2012

Alimentele sanatoase care te feresc de raceala toamna!

Toamna - un anotimp de tranzitie intre cald si rece, dar si un anotimp al imunitatii. De ce este toamna un anotimp pentru imunitate? Deoarece ne ofera fructele si legumele atat de necesare pentru intarirea sistemului imunitar. Un sistem imunitar bine consolidat va lupta eficient impotriva frigului, umiditatii si alimentelor sarace in nutrienti, pe care suntem nevoiti sa le consumam in perioadele reci. Toamna este perioada potrivita sa ajutam organismul cu alimente naturale si proaspete, bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si alti nutrienti. Printr-o alimentatie sanatoasa in timpul verii si toamnei, ajuti organismul sa evite bolile specifice iernii. Ce inseamna alimentatie sanatoasa toamna? Daca in sezonul de primavara - vara, trebuie sa protejezi nasul, gatul, urechile si membrele, toamna este momentul sa protejezi intestinele, plamanii si stomacul. Daca primavara si vara, alimentatia echilibrata contine legume care cresc deasupra solului, toamna trebuie sa consumi mai mult legume care cresc sub pamant. In timpul toamnei, iti poti intari sistemul imunitar prin consumul alimentelor bogate in oligoelemente, antioxidanti, vitamine si minerale. Antioxidantii ( vitamina C, vitamina E, betacaroten, enzime, seleniu, zinc ) elimina radicalii liberi care rezulta in urma arderilor interioare. Fructele si legumele abunda de astfel de ajutoare pentru detoxifierea organismului. Pentru a evita dereglarile sistemului imunitar, consuma si alimente bogate in grasimi nesaturate ( acizi grasi Omega3 si Omega6 ) - peste si ulei de peste. Ce alimente trebuie sa evitam? Alimentele bogate in grasimi saturate, produsele tip fast-food, mezelurile, conservele, faina alba, uleiul rafinat, zaharul rafinat. Cele 10 alimente ale toamnei 1. Sfecla - Cruda, in salata sau coapta, sfecla detoxifiaza si revigoreaza organismul. In plus, combate anemia si reface depozitul de minerale al organismului. Are un gust bun, este usor digerabila si lupta eficient cu: viroza, nevroza, dereglarile hepatice si cancerul. 2. Dovleac - Indiferent ce soi de dovleac alegi ( turcesc, moscat, placintar sau Hokkaido ), fii sigura ca vei consuma un aliment bogat in nutrienti valorosi care iti vor proteja stomacul, vezica biliara si ficatul. Ce mai contine dovleacul? Betacaroten, saruri minerale, enzime si lecitina. Un dulce sanatos este amestecul de samburi de dovleac cruzi cu miere, care combate parazitii intestinali. 3. Ridiche alba si ridiche neagra - Ridichile sunt legumele minune pentru functionarea optima a ficatului, adica a motorului de detoxifiere a organismului. Ce contin ridichile? Saruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si vitamine din complexul B. Ridichile sunt foarte recomandate persoanelor cu dereglari hepatice, afectiuni ale ficatului, anemie sau depresie. 4. Struguri - Puterile miraculoase ale strugurelui se datoreaza numerosilor nutrienti: calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc, enzime, vitaminele A si C, vitaminele din complexul B. Fara sa exagerezi, te poti bucura de struguri pentru efectul depurativ ( elimina toxinele si substantele greu digerabile ). De ce sa nu exagerezi cu strugurii? Deoarece contin mult zahar, motiv pentru care nu este recomandat sa ii consumi daca suferi de diabet. 5. Alune si nuci - Aceste mici fructe tomnatice, cunoscute si sub numele de oleaginoase, sunt minunate daca le consumi moderat ( maximum 10 mieji de nuca si 15 alune pe zi ). Alunele si nucile contin proteine, grasimi sanatoase si acizi grasi esentiali Omega3. Toate acestea ofera organismului colesterol sanatos si in plus, energizeaza organismul si au proprietati antiinflamatorii. Atentie! Pentru a te bucura pe deplin de alune si nuci, trebuie sa le consumi proaspete, adica sa le pastrezi in coaja pana in momentul in care le consumi. 6. Catina si macese - Un adevarat antidot impotriva racelilor si gripei, catina si macesele se consuma fie uscate - sub forma de pulbere, fie sub forma de sirop natural. Putine persoane cunosc beneficiile unei cure cu catina sau macese: un aport foarte mare de vitamina C si flavonoide, care intaresc puternic sistemul imunitar si cresc rezistenta organismului la frig si umiditate. In plus, catina si macesele stimuleaza circulatia sangelui si activitatea cardiaca, te feresc de reumatism si atentie, pot preveni depresia! 7. Coarne si porumbe - Coarnele, mici fructe tomnatice de culoare galben- portocalie, contin vitamina C, calciu, potasiu si fier si in plus, combat anorexia, diareea si depresia. Se pot consuma proaspete sau sub forma de suc si sirop natural, compot, lichior, vin, marmelada sau dulceata. Surorile coarnelor, porumbele, sunt la fel de mici insa au o culoare violet spre negru si sunt acrisoare. Contin vitamina C si zaharuri, in plus, au proprietati astringente, deoarece contin mult tanin, motiv pentru care sunt folosite in multe preparate cosmetice. Porumbele sunt un excelent diuretic, antiseptic si antidepresiv. 8. Mure - Aceste mici delicii dulci - acrisoare sunt fructele de padure cel mai bogate in vitamina A, vitamina E si vitamina C. In plus, murele contin magneziu, seleniu si germaniu. Savureaza-le proaspete, bobita cu bobita, sau sub forma de suc si sirop natural. 9. Galbenus de ou din curte - Alege neaparat galbenusul oualelor de casa sau de curte, pentru a te bucura de toate beneficiile acestui aliment care devine dintr-o data foarte delicios si frumos colorat, doar daca este natural! 6 oua pe saptamana asigura necesarul de seleniu, atat de important pentru imunitate. Si, atentie! Seleniul te protejeaza de infectii si cancer ovarian! 10. Fructe si flori de soc - Alege cu incredere si florile sau fructele de soc ( fierte, in dulceturi sau in ceai ) pentru ca stimuleaza metabolismul. Atentie! Nu le consuma verzi, pentru ca au un efect laxativ puternic. Alte alimente pe care trebuie sa le consumi toamna: varza, conopida, broccoli, praz, pere, gutui, mere, fasole, mazare, linte, nuci, ghebe, castane comestibile si mandarine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu