sâmbătă, 20 octombrie 2012

Tratamente naturiste pentru hemoroizi

O patologie des intalnita cu care multi oameni se confrunta in special datorita regimului de viata actual este reprezentata de hemoroizi.


Hemoroizii nu sunt, asa cum de multe ori am auzit, excrescente carnoase la nivelul anusului. Hemoroizii sunt reprezentati de dilatarile venelor care in mod normal se gasesc la nivelul canalului anal. Aceste vene, din diferite motive, se dilata prin cresterea presiunii sanguine. Dilatatiile sunt progresive, pana ajung sa prolabeze in exteriorul canalului anal (se exteriorizeaza). Daca hemoroizii sunt afectati in mod permanent, ca de exemplu in constipatia cronica, ei se maresc si sunt impinsi treptat in afara anusului.


Care este rolul hemoroizilor?

 Venele hemoroidale au rolul, in conditii normale, de a mentine continenta anala, astfel nici scaunele, indifierent daca sunt normale sau diareice, si nici flatulatiile sa nu se poata exterioriza involuntar.

Care sunt cauzele ce favorizeaza hemoroizii?

 Cauzele sunt multiple, in general toate acele cauze care duc la cresterea presiunii sangelui in aceste vene. Iata cateva din cele mai importante cauze:

Fumatul
Cresterea in greutate
Stresul
Sedentarismul si lipsa exercitiilor fizice
Alimentatia necorespunzatoare, in special in carne si alimente satioase fara a consuma si fructe si legume sau alimente care contin fibre (tarate, iaurturi, legume etc). Rolul fibrelor este de a se dilata la nivel intestinal (daca ati baut suficiente lichide) si de a stimula prin volumul lor miscarile intestinului (peristaltismul), usurand digestia si mentinand activitatea normala a celulelor intestinale, favorizand absorbtia nutrientilor si efectuarea scaunelor la intervale normale de timp (deci previne si constipatia)
Constipatia cronica si eforturile de defecatie (de a avea scaun)
Diferite afectiuni, cum ar fi cele hepatice grave, tusitorii cronici etc.
Exces de cafea, ciocolata, bauturi cofeinizate

Care sunt simptomele hemoroizilor?

 Cel mai important simptom relatat de pacinet si pentru care se si prezinta la medic este reprezentat de durere. Uneori hemoroizii sunt atat de durerosi incat pacientii evita sa mai aiba scaun.

Alte simptome sunt

Prezenta sangelui proaspat, in cantitati mici, in scaun (dar nu este un semn decisiv pentru hemoroizi, poate sa apara astfel de sangerari si in unele patologii rectale sau colonice)

Senzatia continua de presiune si stare de defecatie (de scaun)

Daca hemoroizii sunt in stadiu avansat, prolabarea acestora la nivelul canalului anal (exteriorizarea venelor dilatate), eventual cu suprainfectare, iar pacientii prezinta dureri mari si sangerari

Aparitia unei pete pe lenjerie, datorita secretiilor locale


Cum tratam hemoroizii?

 In primul rand alimentatia si respectarea conditiilor igienice sunt de baza. Trebuie consumate alimente ca: legume, fructe, tarate, iaurturi cu fibre etc. si de asemenea sa se bea aproximativ doi litri de lichide pe zi (cantitatea este discutabila in functie de marimea corporala, de lichidele luate din alte alimente ca iaurturi, fructe, legume, important este sa va mentineti hidratarea, sa urinati de mai multe ori pe zi etc.).

 Nu sunt indicate medicamente ca laxative (sunt iritante) si nici alimente precum cafea, dulciuri in cantitati mari. Trebuie evitata incordarea musculaturii abdominale la defecatie. Toate aceste masuri trebuie luate in considerare permanent, doar asa vor fi utile in ameliorarea hemoroizilor. Avand in vedre definitia acestora, este evident ca hemoroizii nu se vindeca. Doar chirurgical se pot indeparta, insa cu urmarile de rigoare. Indicat este si consumul de iaurturi care refac flora intestinala, ajutand la digestie si la obtinerea unui scaun usor si de consistenta normala.


Tratamente naturiste pentru hemoroizi

 In crizele dureroase se folosesc aceste tratamente naturiste, evident asociate alimentatiei si hidratarii corecte a organismului.

 Plantele indicate in aceasta patologie sunt: afin, alun (coaja alba), angelica, brustur, busuioc, castan, coada-soricelului, cretisoara, frasin, gorun, gutui (seminte), musetel, nalba, papadie, pedicuta si tataneasa.

 Se poate face din aceste plante, in crizele dureroase, bai calde de sezut care vor ameliora durerea, iar daca sunt sangerari se vor folosi supozitoare cu propolis ce au efecte cicatrizante.

De asemenea se pot obtine din aceste plante unguente foarte utile in ameliorarea acestei patologii. Iata cum se prepara: se maruntesc 50 de grame de plante peste care se toarna cateva picaturi de alcool cat sa le umezeasca. Se lasa apoi 24 de ore, dupa care se vor amesteca cu 250 de mililitri de ulei vegetal (ideal de masline) si se vor fierbe 3 ore. Se va separa sedimentul (ceea ce se depune la fundul vasului in care ati fiert amestecul) de ulei in care se va pune 30 de grame de ceara de albine pentru a-l stabiliza. Mai apoi se pune unguentul astfel obtinut in recipiente curate cu capac in care se va pastra in locuri racoroase. La fiecare criza dureroasa se va folosi acest unguent, insa nu timp indelungat ci doar cateva zile, caci are tendinta de a subtia pielea si de a sensibiliza mucoasa care se poate leza, aparand fisuri anale sau alte patologii mai grave.


 Un alt tratament naturist indicat in ameliorarea hemoroizilor se face cu frunze de stejar. Se aleg aproximativ 20 de frunze de stejar care se vor fierbe la foc mic 10 minute in 250 de ml de apa. Se va acoperi vasul si se lasa la infuzat alte 10 minute. Dupa aceea cu aceasta solutie se fac spalaturi de sezut sau se pun comprese de mai multe ori pe zi pana la ameliorarea simptomatologiei.

 Daca insa simptomatologia nu se amelioreaza, prezentati o secretie purulenta pe lenjerie sau sange atat in scaun cat si pe lenjeria intima este bine sa va prezentati la medic.

 Un articol de Iulia D.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu